5 Kasım 2014 Çarşamba

ETLİ YAPRAK DOLMASI

                                                    dinamik123.blogspot.com
     Etli yaprak sarma en sevdiğim yiyeceklerden birisidir. Afyon da yaprak dolmasını pirinç yerine bulgur ,ince olanından, kullanarak yaparlar.Soğan kullanılmaz. Asma yaprağının iç harcı olarak kıyma ,ince bulgur (orada düğü olarak adlandırılır), maydanoz ve karabiber kullanılır. Dolmanın suyu kaynayınca önceden hazırlamış salçalı yağ dolmanın üzerine gezdirilir. Limonda yuvarlak kesilerek dolmanın üzerine dizilir.
       Afyonda genellikle tüm dolmalar etli bulgurlu yapılır.Pirinç ve soğanla yapılan dolma ,yalancı dolma, olarak adlandırılır.

Malzemeler : 

   & 400 gr. kıyma
   &  1/2 su bardağı pirinç
   & 1 soğan
   & yarım demet maydanoz
   & bir tutam kuru nane
   & 1 domates ve 1 yemek kaşığı salça
   &2 çorba kaşığı zeytinyağı
   & tuz , karabiber , kimyon

Yapılışı : 

 1)Dolması yapılacak sebze iyice yıkanır. Biberlerin içi çıkarılır. Kabak kazılıp oyulur. Domatesin üzeri açılıp, içi kaşıkla alınır.Lahana  yaprağı sıcak suda bir müddet haşlanarak yumuşatılır. Taze asma yaprağında da aynı işlem yapılır.Salamuranın yıkanarak fazla suyu alınır.
 2)Soğan ve bir adet domates rendelenir,maydanoz ince doğranır. Nane tuz, kimyon, karabiber, kıyma, pirinç ve yağ konup bütün malzemeler iyice karıştırılır.
 3) Sebzeler doldurulur.Biber dolmasının ağzı kesilmiş domates dilimi ile kapatılır.
 4) Tencereye dizilip bir kaşık yağ , bir bardak salçalı su, konur. Orta ateşte pişirilir.











Etli Yaprak Dolması
Yaprak  Dolması, etli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder