5 Kasım 2014 Çarşamba

ÜZÜMLÜ KEK /dinamik123.blogspot. com

dinamik123.blogspot.com

MALZEMELER

 3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
 1 limon kabuğu rendesi
 Yarım su bardağı una bulanmış kuru üzüm
 Yarım bardak sıvı yağ
 1 su bardağı süt
Kabartma tozu ve vanilya
2 su bardağı elenmiş un

 YAPILIŞI

 3 yumurta geniş bir cam kaseye kır üzerine şeker ve limon kabuğu ekle ve mikserle çırp.Yağı ekle ve çırp.Sütü ve vanilyayı ekle ve çırp.Unu ekle ve kaşık yardımıyla yavaşça karıştır.Üzümü ve kabartma tozunu yada karbonatı ekle karıştır yağlanıp unkanmış kek kalıbına dök.Önceden ısıtılmış  180 derecelik fırında yaklaşık 35 dk pişir.Pişip pişmediğini çatalı üzerine  batırıp anlayabilirsiniz. Eger çatalda bulaşık yoksa pişmiş  demektir.AFİYET OLSUN

KUZU KAPAMA

                                               dinamik123.blogspot.com

MALZEMELER

  1 kg kemikli kuzu eti                  
  2 kaşık zeytinyağı
  1 kuru soğan
   1 demet pazı
   1 havuç
   1 marul
   1 demet yeşil soğan
  1 demet dereotu
 tuz karabiber ve kimyon

 YAPILIŞI

  Dereotu hariç tüm malzeme doğranarak düdüklü tencereye konur pazı ve marul yaprak yaprak koparılır.Bir su bardağı su ekleyip karıştırın ve kapağını kapatın.Düdük sesi geldikten sonra 25dk. sonra altı kapatılır ve soğumaya bırakılır.Soğuyunca kapak dikkatlice açılır.Eğer aceleniz varsa düdüklüyü musluğun altında tutarak soğutabilirsiniz.Fakat lezzet açısından demini almadığı için fakir olacaktır.Servis tabağına alınıp üzerine kıyılmış dere otu serpilir

ADANA ve URFA KEBABI

                                                    dinamik123.blogspot.com
MALZEMELER

1 kg yağlı çift çekilmiş kıyma
tuz karabiber kırmızıbiber

YAPILIŞI
Kıymayı iyice yoğur çiğ köfte yoğurur gibi yaklaşık yarım saat .Kıyma az yağlı olursa ya da iyice yoğrulmazsa şişe takıldığında düşecektir.İyice yoğrulmuş kıyma tuz ve karabiber de ilave ederek biraz daha yoğrulur ve düzgünce şişe geçirilir.Fırının ızgara telleri yağlanır ve fırın açılır.Adana ya daha fazla kırmızı biber konmalıdır.Isınmış tellerin üzerine şişler dizilir ve şişlerin altına içi su dolu tepsi yerleştirilir.Kebablar piştikçe yağı bu suya akacak ve eviniz duman olmayacaktır.Ayrıca kebabınızın kurumasını engellemiş olacaksınız

ORMAN KEBABI

                                         dinamik123.blogspot.com

Malzemeler :                   
Orman Kebabı 


  •   1 kg kuşbaşı et
  •    2 kaşık sıvı yağ
  •   1 soğan
  •    3 patates
  •   1 su bardağı bezelye
  •   2 havuç
  •  1 kaşık salça
  •   Tuz ve karabiber

Yapılışı : 

     Soğan ve yağ tencerede bir iki karıştırılır.Et konur.Karıştırarak kavrulur.
    Patates bezelye ve havuç eklenir ve iyice karıştırılır.Salça konur.Bir müddet karıştırarak  pişirilir.
     Patatesler yumuşayınca 2 su bardağı su ilave edilerek orta ateşte pişirilir.

LAVAŞ YAP

   dinamik123.blogspot.com


Bildiğimiz ekmek hamuru hazırlanır.Mayası ekmek hamuruna göre az olmalı ve hamur fazla bekletilmemelidir.Yoksa lavaş kuru olur.Hamur incecik açılır.Üzerine un su bulamacı sürülür ve parmak atılır.4 parmağın izi üzerine çıkmalı ve 2 ya da 3 dk  pişirilir.

KABAK MÜCVERİ , Zucchini Patti

                                  dinamik123.blogspot.com

  MALZEMELER:

 &  2 kabak
 &  2 yumurta
 & 2 _3 yemek kaşığı un
 &  1 bardak zeytin yağı
 &  tuz karabiber
Buna arzunuza göre farklı sebzeler de ekleyebilirsiniz: havuç, maydanoz, nane, soğan, dereotu ,biber v.s. ben sadesini tercih ettim.

  YAPILIŞI:

  1) Kabağın kabukları kazınıp ince rendelenir. bütün malzeme konup kaşık yardımıyla karıştırılır.
 2) Kızgın yağda kaşık kaşık dökülüp yayılarak  pişirilir.
  Kabak mücverini kabak yerine patatesi rendeleyerek  de yapabilirsiniz. Afiyet olsun

ETLİ YAPRAK DOLMASI

                                                    dinamik123.blogspot.com
     Etli yaprak sarma en sevdiğim yiyeceklerden birisidir. Afyon da yaprak dolmasını pirinç yerine bulgur ,ince olanından, kullanarak yaparlar.Soğan kullanılmaz. Asma yaprağının iç harcı olarak kıyma ,ince bulgur (orada düğü olarak adlandırılır), maydanoz ve karabiber kullanılır. Dolmanın suyu kaynayınca önceden hazırlamış salçalı yağ dolmanın üzerine gezdirilir. Limonda yuvarlak kesilerek dolmanın üzerine dizilir.
       Afyonda genellikle tüm dolmalar etli bulgurlu yapılır.Pirinç ve soğanla yapılan dolma ,yalancı dolma, olarak adlandırılır.

Malzemeler : 

   & 400 gr. kıyma
   &  1/2 su bardağı pirinç
   & 1 soğan
   & yarım demet maydanoz
   & bir tutam kuru nane
   & 1 domates ve 1 yemek kaşığı salça
   &2 çorba kaşığı zeytinyağı
   & tuz , karabiber , kimyon

Yapılışı : 

 1)Dolması yapılacak sebze iyice yıkanır. Biberlerin içi çıkarılır. Kabak kazılıp oyulur. Domatesin üzeri açılıp, içi kaşıkla alınır.Lahana  yaprağı sıcak suda bir müddet haşlanarak yumuşatılır. Taze asma yaprağında da aynı işlem yapılır.Salamuranın yıkanarak fazla suyu alınır.
 2)Soğan ve bir adet domates rendelenir,maydanoz ince doğranır. Nane tuz, kimyon, karabiber, kıyma, pirinç ve yağ konup bütün malzemeler iyice karıştırılır.
 3) Sebzeler doldurulur.Biber dolmasının ağzı kesilmiş domates dilimi ile kapatılır.
 4) Tencereye dizilip bir kaşık yağ , bir bardak salçalı su, konur. Orta ateşte pişirilir.











Etli Yaprak Dolması
Yaprak  Dolması, etli

YAYLA ÇORBASI

                                                                dinamik123.blospot.com

MALZEMELER:

 & 10 bardak et suyu
 & 1/2 bardak pirinç
 & 1 1/2 çorba kaşığı un
&  1 yumurta
 & 2 bardak yoğurt
 & 2 çorba kaşığı yağ
 & 2 kahve kaşığı kuru nane
 & 1 kahve kaşığı kırmızı biber
 & tuz

YAPILIŞI:

   1.  Pirinç ayıklanıp yıkanır. İyice haşlanır.
   2.  Yoğurt ,un ve yumurta çarpılıp et suyu ile sulandırılır.
   3.   Kaynamakta olan pirince katılıp ateş hafifletilir.
   4. Kuru nane serpilir.Kırmızı biberli yağ gezdirilir.

MANTAR ÇORBASI

dinamik123.blogspot.com

  MALZEMELER:

       & 1 su bardağı küçük doğranmış kültür mantarı
       & 6 su bardağı et suyu
      & 1 adet soğan
      & 2 çorba kaşığı sıvı yağ
      & 2 çorba kaşığı un
      & 1 su bardağı süt

  YAPILIŞI:

 1. Küçük doğranmış soğan yağda hafifçe sarartılır. Un eklenip birkaç defa karıştırılır.
 2. İyice yıkanıp ince ince doğranmış mantar ve su ilave edilir.Bir müddet pişirilir.
 3.Tül kese içinde iki diş sarımsak ve maydanoz sapını bağlayıp çorbanın içine daldırılır ben havuç da koyuyorum ve çorbayı ikram etmeden önce bu kese çıkarılır.
 4. Çorba bir yarım saat dinlenmeye alınır.