9 Ekim 2014 Perşembe

TARAMA


Tarama




 


       dinamik123.blogspot.com



MALZEMELER:

100 gr. balık yumurtası
2 dilim bayat ekmek içi
1 su bardağı zeytin yağı
1 kahve fincanı süt        
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 limon suyu                 
tuz ve karabiber     

YAPILIŞI:

   Derin bir cam yada porselen kaseye ekmek içleri ufalanır. Kaynar bir fincan süt konur karıştırılır. Balık yumurtasının zarları çıkartılıp sütlü ekmeğe katılır ve iyice kayboluncaya  kadar karıştırılır. Kaşık kaşık zeytinyağı ve limon suyu ilave edilir. Tuz ve kırmızı biber katılıp karıştırıldıktan sonra tabağa alınır. Üzeri istenilen şekilde süslenir.




TARATOR ve FAVA (KURU İÇ BAKLADAN)












TARATOR

MALZEMELER:

1 kahve fincanı TAHİN
1 su bardağı CEVİZ İÇİ
2 diş SARIMSAK
2 LİMON suyu
1/2 demet maydanoz
tuz

YAPILIŞI:

Tahin, dövülmüş ceviz ve sarımsak, kırmızı biber ,limon suyu ilavesiyle karıştırılır.
Maydanozlar ince ince doğranıp karışıma katılır.
Tabağa alınıp zeytin, limon dilimleri ve turşu ile süslenir.
 AFİYET OLSUN

FAVA


MALZEMELER:

2 su bardağı kuru bakla
bir buçuk çay bardağı zeytin yağı
1 soğan 
1 çay kaşığı şeker
1 liman
1 avuç maydanoz yaprağı
6-8 zeytin 
tuz

YAPILIŞI:
Bakla ayıklanıp yıkanır. 5- 6 saat ıslatılır.İnce doğranmış soğan zeytin yağda pembe kavrulur.
Süzülmüş bakla ,şeker ,tuz ve 3-4 bardak su konup pişirilir.Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir.Tabağa alınıp üzerine zeytin yağ gezdirilir.Limon dilimleri ,zeytin ve maydanoz ile süslenir.
AFİYET OLSUN


HİBEŞ soğuk meze

     dinamik123.blogspot.com
   Hibeş Soğuk Meze
   MALZEMELER:
      Bir su bardağı tahin
     2 limon suyu
    1/2 kahve fincanı zeytinyağı
   1 kahve kaşığı kimyon
    3 diş sarımsak
    1 kahve kaşığı tuz
   1 kahve kaşığı kırmızı pul biber


 YAPILIŞI:

     Tahin, dövülmüş sarımsak, baharatlar bir kaseye konup karıştırılır.
     Yavaş yavaş limon suyu, zeytinyağ ve sonra da tuz eklenir.
      Kalan yağ tabağa alınınca üzerine gezdirilir.
    zeytin, maydanoz, turşu v.b. süslenir.

KABUNE

                                        
     dinamik123.blogspot.com

MALZEMELER:

   * 2 su bardağı pirinç
   * 400 gr kuşbaşı et            

YOĞURTLU GÖCE YUVALAĞI TARİFİ videolu anlatım /AFYON YÖRESİNE AİT


Göce yuvalağı Afyona özgü bir yemektir.Afyonda göce olarak adlandırılan ince buğdaydan diğer adıyla ince yarmadan yapılır.Biraz zahmetli , zaman alan yiyecektir.Yapmış olduğunuz hamuru nohut büyüklüğünde parçaya ayırıp yuvarlamak gerekir.Fakat tadına varınca yemeye doyamayacağınız bir lezzet.

dinamik123.blogspot.com

 





Göce yuvalağı için gerekli malzemeler:

#1su bardağı göce(çekilmiş buğday)ince buğday da diyebiliriz.Ya da ince yarma 
# 2 yemek kaşığı un
 #  1tatlı kaşığı nane
        # 1 çay kaşığı pul biber
         #   1çay kaşığı karabiber
                       #   Bir tutam yada 1çay kaşığı tuz
#1 küçük soğan
                                          #    1 yemek kaşığı domates biber karışımı salça
Zeytinyağı
Su
2-3 tane fesleğen koparılmış taze (isteğe bağlı)
Bir kepçe et suyu yada et bulyon
Göce ,un, baharatlar ve su karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Bu hamurdan bir tutam koparılarak resimdeki gibi uzun küçük hamurlar yapılır .Bunlar tek tek alınarak nohut büyüklüğünde daha küçük parçalara ayrılır. Elde yuvarlanır. Bu işlem sırasında hamur kurudukça ıslatılacak bu nedenle yanınızda bir kase içinde su bulundurmalısınız. İşlem bitince bir tencerede ince
doğranmış  soğan ları iyice kavurun ve salçayı ekleyin  üzerine su ve et suyunu da ekleyip kaynamaya bırakın en son yuvarladığınız göceyi katıp karıştırın pişmeye bırakın .Yemek piştikten sonra ateşin altını kapatıp yarım saat dinlenmeye alın. 
Afiyet olsun.........




SAFRANLI PİRİNÇ PİLAVI

                                                        dinamik123.blogspot.com

Safranlı Pirinç Pilavı


  2 su bardağı pirinci iyice yıkayın suyu berraklaşıncaya kadar çünkü pilavın tane tane olması için suyu bulanık beyaz yapan pirinç tanelerinin üzerindeki nişastanın uzaklaştırılması gerekir.Önce pilav tenceresi kızık ateşe konur ve iki yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilir.Arzu ederseniz biraz daha yağ ekleye bilirsiniz 1 çorba kaşığı da tereyağı tuzlu suda yarım saat bekletilmiş pirinçler suyu iyice süzülerek tencereye eklenir.Sonra iyice kavrulur.Kavururken tuz ekerseniz pirinc kırılmaz.Sonra bir kepçe et suyu ve üzerini bir parmak geçecek kadar su eklenir.Son olarak pilavın beyaz olması için 2 damla limon sıkılır ve bir çay kaşığı safran koyup tencerenin ağzı kapatılır.suyu iyice çekince pirinçleri kırmadan dikkatlice karıştırılıp yarım saat dinlenmeye alınır.Afiyet olsun..