Derin bir cam yada porselen kaseye ekmek içleri ufalanır. Kaynar bir fincan süt konur karıştırılır. Balık yumurtasının zarları çıkartılıp sütlü ekmeğe katılır ve iyice kayboluncaya kadar karıştırılır. Kaşık kaşık zeytinyağı ve limon suyu ilave edilir. Tuz ve kırmızı biber katılıp karıştırıldıktan sonra tabağa alınır. Üzeri istenilen şekilde süslenir.
Süzülmüş bakla ,şeker ,tuz ve 3-4 bardak su konup pişirilir.Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir.Tabağa alınıp üzerine zeytin yağ gezdirilir.Limon dilimleri ,zeytin ve maydanoz ile süslenir.
Hibeş Soğuk Meze MALZEMELER:
Bir su bardağı tahin
2 limon suyu
1/2 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve kaşığı kimyon
3 diş sarımsak
1 kahve kaşığı tuz
1 kahve kaşığı kırmızı pul biber
YAPILIŞI:
Tahin, dövülmüş sarımsak, baharatlar bir kaseye konup karıştırılır.
Yavaş yavaş limon suyu, zeytinyağ ve sonra da tuz eklenir.
Kalan yağ tabağa alınınca üzerine gezdirilir.
zeytin, maydanoz, turşu v.b. süslenir.
Göce yuvalağı Afyona özgü bir yemektir.Afyonda göce olarak adlandırılan ince buğdaydan diğer adıyla ince yarmadan yapılır.Biraz zahmetli , zaman alan yiyecektir.Yapmış olduğunuz hamuru nohut büyüklüğünde parçaya ayırıp yuvarlamak gerekir.Fakat tadına varınca yemeye doyamayacağınız bir lezzet.
dinamik123.blogspot.com
Göce yuvalağı için gerekli malzemeler:
#1su bardağı göce(çekilmiş buğday)ince buğday da diyebiliriz.Ya da ince yarma
# 2 yemek kaşığı un
# 1tatlı kaşığı nane
# 1 çay kaşığı pul biber
# 1çay kaşığı karabiber
# Bir tutam yada 1çay kaşığı tuz
#1 küçük soğan
# 1 yemek kaşığı domates biber karışımı salça
Zeytinyağı
Su
2-3 tane fesleğen koparılmış taze (isteğe bağlı)
Bir kepçe et suyu yada et bulyon
Göce ,un, baharatlar ve su karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Bu hamurdan bir tutam koparılarak resimdeki gibi uzun küçük hamurlar yapılır .Bunlar tek tek alınarak nohut büyüklüğünde daha küçük parçalara ayrılır. Elde yuvarlanır. Bu işlem sırasında hamur kurudukça ıslatılacak bu nedenle yanınızda bir kase içinde su bulundurmalısınız. İşlem bitince bir tencerede ince
doğranmış soğan ları iyice kavurun ve salçayı ekleyin üzerine su ve et suyunu da ekleyip kaynamaya bırakın en son yuvarladığınız göceyi katıp karıştırın pişmeye bırakın .Yemek piştikten sonra ateşin altını kapatıp yarım saat dinlenmeye alın.
2 su bardağı pirinci iyice yıkayın suyu berraklaşıncaya kadar çünkü pilavın tane tane olması için suyu bulanık beyaz yapan pirinç tanelerinin üzerindeki nişastanın uzaklaştırılması gerekir.Önce pilav tenceresi kızık ateşe konur ve iki yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilir.Arzu ederseniz biraz daha yağ ekleye bilirsiniz 1 çorba kaşığı da tereyağı tuzlu suda yarım saat bekletilmiş pirinçler suyu iyice süzülerek tencereye eklenir.Sonra iyice kavrulur.Kavururken tuz ekerseniz pirinc kırılmaz.Sonra bir kepçe et suyu ve üzerini bir parmak geçecek kadar su eklenir.Son olarak pilavın beyaz olması için 2 damla limon sıkılır ve bir çay kaşığı safran koyup tencerenin ağzı kapatılır.suyu iyice çekince pirinçleri kırmadan dikkatlice karıştırılıp yarım saat dinlenmeye alınır.Afiyet olsun..