11 Mart 2015 Çarşamba

Zeytinyağlı Karalahana Dolması

Malzemeler : 

  • 1 1/2 su bardağı pirinç 
    Karalahana dolması
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı 
  • 3 kuru soğan 
  • 1 çorba kaşığı çam fıstığı 
  • 2 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1/2 küçük demet maydanoz, dereotu 
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 limon 
  • 1 çay kaşığı tarçın, yenibahar , karabiber 
  • 1 demet karalahana 

Yapılışı : 

  1. Lahanalar yıkanır.Yaprakların sapları kesilir ve damarları üzetinden kesilerek inceltilir. 
  2. Lahana yaprakları kaynar suya batırılıp çıkarılarak yumuşaması sağlanır.
  3. Soğanlar , maydanoz ve dereotu sapları  ince ince doğranır.
  4. Soğanlar zeytin yağı bulunan ısıtılmış tencerede bir iki çevrim kavrulur.Fıstıklar eklenir.
  5. Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp kavrulur.
  6. Karalahanayı yumuşattığımız sıcak su pirinçlerin üzerine gelecek şekilde dökülür. Tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ateş kapatılıp 10 dk demlenmeye bırakılır.
  7. İnce doğranmış maydanoz, dereotu, nane , kuş üzümü, tarçın, yenibahar , karabiber, tuz , limon suyu konup karıştırılır. 
  8. Teker teker yapraklara sarılıp tencereye dizilir.1 su bardağı sıcak su ilavesiyle kısık ateşte kapağı hafif aralayarak pişirilir.