26 Ocak 2015 Pazartesi

Kalburabastı Tarifi

Kalburabastı Tatlısı 
   Bu tarifim daha yumuşak kalburabastı sevenler için. Kalburabastı tatlısı hamuru tel süzgeç , rende v.b.tırtıklı bir yüzeye bastırarak yapılır.Adı da oradan gelir.
    Özellikle İzmir'de sevilen bir tatlıdır.

 Malzemeler :                              
Kalburabastı tatlısı 

  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı sıvı yağ 
  • 1 yemek kaşığı süzme yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1/2 kase ceviz( 100 g)
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Aldığı kadar un

Yapılışı : 

  Süt , yağ , yoğurt, irmik ve unu kabartma tozu ile karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edin. Tereyağı kullanmak isterseniz bir yemek kaşığı tereyağı ile bir bardaktan az sıvı yağ kullanikullanın.
  Hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlayın ve açarak tel süzgeç ya da rendeye üzerine koyup içine ceviz koyup yuvarlayarak kapatın.Süzgeç veya rendenin izi hamurun üzerine çıkmalıdır.
  Yağlanmış tepsiye sıralayın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirin. 

   Şerbeti için:

3 su bardağı şeker 3 su bardağı su ile birlikte karıştırarak kaynatın.Kaynamaya başlayınca 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyin ve biraz koyulaşıncaya kadar pişirin. Koyulaşınca ateşi kapatıp soğumaya bırakın. 
     Sıcak kalburabastıya soğuk şerbeti kaşık kaşık üzerine gezdirerek dökün.Şurubu çekmesi için dinlenmeye alın. Kalbura bastıyı biraz sert seviyorsanız Ilık kalburabastıya soğuk şerbeti kaşık kaşık üzerine gezdirerek dökün. 

Nemse Baklava Yapımı, Kolay baklava




Malzemeler :                                       
Baklava 


  • 250 g tereyağı 
  • 4 su bardağı un 
  • 2 yumurta 
  • 2 çorba kaşığı limon suyu  (bir kaşığı hamura)
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı ceviz içi
  • 1/4 çay kaşığı tuz 

Yapılışı : 

 Unu eleyerek ortasını açın 1 yumurta  ,zeytinyağı, limon suyunun 1 kaşığını , tuz koyarak karıştırın.Bir bardaktan az su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Üzerini bez ile örterek 15 dk dinlenmeye bırakın. 
    Hamuru açabildiğiniz kadar ince açın.Üzerine yumuşattığınız yağı sürün. Yağ sürme işlemini yaparken önce hamurun ortasını yağlayın.Sonra kenarlarını içe katlayıp açarak , kenarların da yağlanmasını sağlayın.Son olarak bohça şeklinde katlayın.
     Bol un yardımıyla boyuna upuzun açın.İki ucu ortaya getirin ve tekrar kitap gibi ortadan ikiye katlayın. Bezle üzerini örterek 15 dk dinlenmeye bırakın. 
     Hamur dinlenirken şurubunu hazırlayabilirsiniz.
     Hamuru açma işlemi 3 defa daha aynı şekilde yapılır ve katlanır.(İşlem 3 kez daha tekrarlanır.)
     Son olarak hamur normal ,enine ve boyuna, 4 mm kalınlığında açılır.Eğer üçgen bir baklava yapacaksanız hamur 5 cm lik parçalara k   3 esilir.
      Cevizli iç konup üçgen katlanır.Yağlanmış tepsiye dizin ve üzerine yumurta sarısı sürün.Orta hararetli fırında pişirin.
       Dörtgen baklava yapacaksanız hamuru iki parça halinde açıp önce ilk parçayı tepsiye yerleştirin. Ardından cevizli harcı üzerine güzelce dağıtarak en üste ikinci hamuru yerleştirerek üzerine yumurta sarısı sürün.Ayrıca üzerine yumurta sürmeden de yapabilirsiniz. Bu sizin zevkinize kalmış.
    Fırından çıkarıp üzerine soğuk şurubu yavaş yavaş gezdirerek dökün.Şurubu çekmesi için dinlenmeye alın.
     Şurubu alt ve üstü eşit olarak çekmesi için altta biriken şurubu kaşık yardımıyla alarak arada bir üzerine gezdirmenizi tavsiye ederim.

   Şurubunun Yapılışı :

Şurup için 3 su bardağı toz şeker ile 3 su bardağı su kaynatın.Köpüklerini alıp 1 çorba kaşığı limon suyu ekleyin kıvamı biraz koyulaşıncaya kadar pişirilir. Orta kıvama gelince ocaktan alıp soğumaya bırakın. 
Not : Üzerine sürdüğünüz yumurta sarısının akını cevize , iç harca , ilave edin. 
    Sevdiklerinizle güzel günlerde yemeniz dileğiyle 
Afiyet Olsun.....