22 Aralık 2014 Pazartesi

İçli Köfte Tarifi /Meatball

dinamik123.blogspot.com
   Bulgur kanserden koruyan ,ABD ' li doktorların ilaç yerine verdikleri bir besin.Lif bakımından oldukça zengin.Bulgurda bulunan lifler içerisinde bulunan selüloz ,  pektin, ve sakz gibi yapılarla vücuttaki sistemlerin üzerinde dengeleyici etkisi olan maddeler.B 1,B 6 vitaminleri ve Niasinden zengin bir besin maddesi olup kan şekerini kontrol eder.Tokluk hissi vererek kilo vermeye yardımcı olur.İçeriğinde bulunan folikasittenden dolayı hamile kadınlar ve çocuklar için çok önemli bir besin kaynağı.Anne karnında bebeğin zeka gelişimini olumlu yönde etkiler.Bir zamanlar gazetede satranç şampiyonu çocuğun annesinin gazetecilerle yaptığı röportajı okumuştum.Gazeteci anneye çocuğuna ne yedirdiğini, çocuğun bu kadar zeki olmasının beslenme ile olan bağlantısını sormuş ve annenin cevabı ise şu olmuştu:
 ''Biz gecekonduda oturan asgari ücretli bir aileyiz.Öyle özel şeyler yedirmiyorum,Çocuğuma.Genelde bulgur pilavı yer.''demişti.Bu cevaptan çok etkilenmiştim.Sanırım bütün sır bulgurda.

MALZEMELER : (iç harcı için)


  • 500 gr kıyma                            


  • 1 kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • tuz ,  karabiber, kimyon
  • bir tutam maydanoz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Hamuru için:


  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1.5 su bardağı ,üzerini örtecek kadar sıcak su
  • Yarım çay bardağı irmik
  • 1 yumurta
  • tuz  , karabiber, pul biber
  • 1 kase su (hamur açarken ellerinizi ıslatmak için kullanılacak.)

YAPIMI :

Önce ince bulguru bir tencereye alın ve üzerine sıcak su döküp karıştırın.Kapağını örtüp kabarmaya bırakın.Bu arada iç harcı hazırlayın.Tavaya tereyağını koyup ince kıyılmış soğanları ekleyin .Bir iki karıştırdıktan sonra, fıstıkları ve kıymayı ilave edin. Ocaktan almadan önce tuzunu karabiber ve kimyonunu ekleyip soğumaya bırakın.
   Bulgur soğuyunca içine malzemelerini ekleyip sert bir hamur elde edin ve bir avuç büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlayın.Yuvarlak hamuru bir elinizin avuç içinde  tutun diğer elinizin baş parmağını hamurun içine batırıp bir havuz açın ve çevire çevire oyuğun duvarını inceltin bunu yaparken hamurun elinize yapışmaması için gerektikçe elinizi su ile ıslatın.
     Hamur ince uzun bir şekil alınca açılan çukura harç konup ağzı dikkatlice kapatılıp şekil verilir.Derin tencerede kızgın yağda alt üst edilerek nar gibi kızartılır.
fiyet olsun.