9 Ocak 2015 Cuma

Mercimek Çorbası

dinamik123.blogspot.com
                           
Mercimek Çorbası
       Besin değeri yüksek olan mecimeğin kalori değeri  de yüksektir.Lifli ve proteinli bir besin olan mercimek başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum , manganez , sodyum , bakır ,  çinko ve fosfor mineralleri açısından da zengindir.
   Mercimek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.Enerji verir.Yorgunluğu giderir.Anne sütünü artırır.Kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır.Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kabızlığı giderir.

Malzemeler:

  • 1.5 su bardağı kırmızı mercimek veya sarı mercimek 
  • 1 adet patates
  • 1adet kuru soğan 
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı 
  • 2 çorba kaşığı tereyağı 
  • 5 su bardağı et suyu
  • tuz , kırmızı biber dilerseniz bir tutam fesleğen

Yapılışı: 

Mercimek iyice yıkanıp suyu süzülür.Patates ve soğan kabuğu soyulup , küçük doğranır .Hepsi düdüklüde su ile haşlanır.Soğuyunca blender  dan geçirilir. Ya da süzgeçten geçirilir.küçük bir tavaya yaģ konup kızdırılır.Un eklenip kavrulur.Tuz serpilip yavaş yavaş  karıştırarak pişirdiğiniz mercimeklere ilave edilerek karıştırılır.Gaz yapmasını önlemek için (özellikle bebeklerde) de mercimeğe yarım çay kaşığı kimyon eklenir.Terbiyelemek isterseniz yumurta sarısı-limon suyu karışımını çatalla çırparak çorbaya son aşamada ilave edilip karıştırılır.
   Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilip servis edilir.
AFİYET OLSUN. ..