3 Şubat 2015 Salı

Bazlama Tarifi

  Sabah kahvaltısında sıcacık bazlama iştah açar , kahvaltıya daha bir keyif katar. Yanında peynir , domates ve zeytinle sıcacık demli bir çay uykunun verdiği uyuşukluğu üzerinizden atıp güne zinde başlamanıza yardım eder.

Malzemeler : 

  • 1 çay kaşığı kuru maya 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 

Yapılışı : 

  1. Kuru mayayı su bardağına koyup , üzerine yarım su bardağı sıcağa yakın ılık su ve bir tatlı kaşığı toz şeker ekleyip iyice karıştırın. Mayanın erimesi gerekir.Sıcak bir yerde mayalanmaya bırak.
  2.  Mayalı karışım  kabarıp yukarıdaki fotoğrafdaki gibi bardaktan taşacak hale geldiğinde mayalanmış demektir. 
  3.  Geniş bir kaba un eleyin ortasını açarak mayalı karışımı, tuz ve biraz da su ilavesiyle yumuşak bir hamur yapın. Üzerini bir bez ya da havlu ile kapatılıp sıcak bir yere alın ve mayalanmaya bırakın. 
  4. Yaklaşık 1 saat sonra hamurunuz kabardı ise mayalanmış demektir. Daha çabuk mayalanmasını istiyorsanız kışın kalorifer ya da sobanızın yanına koyabilirsiniz.Hamuru 3 parçaya ayırın.Tezgaha un serip hamurları teker teker açın yuvarlak 20 cm çapında bazlama şekli verin.
  5. Seramik , granit ya da teflon büyük tavanızı fırın tepsisini yağlar gibi yağlayın ateşe oturtun.                      
                               
  6. Bazlama hamurunu tavaya koyup bir yüzünü pişirin. Hamurun bir yüzü pişip hamur kabarınca diğer yüzünü çevirip her iki tarafını iyice pişirin. Pişen yüzlerini tereyağı ile yağlayın.