25 Ocak 2015 Pazar

Yumuşacık Simit Yapımı

   Ben simit yaparken instant hamur  mayası kullanıyorum.Yüksek hamur kabartma özelliğini uzun süre koruyabilmesinin yanında kullanımı kolay ve uzun süre saklanabiliyor.
 Gelelim tarifimize;    
Simit

Malzemeler : 

  •  1 bardak Ilık su
  • 1 paket instant maya
  • 2 1/2 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 fincan su
  • Bol susam
  • 2 yemek kaşığı pekmez 

Yapılışı : 

  Un ve mayayı geniş bir kaba alın ve karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp şeker , tuz ve yağ ekleyin.
  Azar azar su ilavesiyle yumuşak bir hamur yapın.Üzerini örterek sıcak bir odada bir buçuk saat mayalanmaya bırakın. İki misli kabarınca mayalanmış demektir. 
   Hamurdan bir avuç alıp, büyük yumurta boyutunda , önce elde yuvarlanır.Sonra bir parmak genişliğinde ip gibi açılır.Uçlarından tutup bir elimizle bir yöne diğer elimizle de tersi yöne çevirin.İki ucu birleştirince kendiliğinden birbirine dolanacaktır. 
  Pekmezi su ile sulandırın.Simitleri önce bu karışımın içine atıp alın fazla  suyunu süzün. Sonra susamın içine atarak her iki yanını iyice susama bulayıp yağlı kağıda dizin.(Tepside bulunan yağlı kağıt.) 20 dk.mayalanmaya bırakın. 
     Önceden ısıtılmış  190 derecelik fırında pişirin. 
    İzmirde simit e gevrek denir.Bunda balkan göçmenlerinin etkisi büyüktür. Balkanlarda da özellikle de Bulgaristan 'da simit gevrek adıyla bilinir.
  Simitinizi evde yapmanızı tavsiye ederim. Piyasada simit yapımında pekmez yerine karamelize olmuş şeker kullanılıyor bu da kanseri tetikliyor.Ayrıca günümüzde hem ucuz oluşu hem de lezzet katması için Çin tuzu kullanılıyor.
  Un olarak da fark yaratabilirsiniz.Örneğin kepekli unkullanabilirsiniz.Su yerine süt kullanırsanız inanılmaz güzel oluyor. Simiti yuvarlamayıp düz yaparsanız tepsiniz daha çok simit alacak ve konuklarınıza ikram ederken tabakta daha güzel duracaktır.Size tüm alternatifleri yazdım. 
   Başkabir tarifimde görüşmek üzere Afiyet Olsun..

Izgara Sardalya Fırında Nasıl Yapılır?

 Daha önce unlayarak kızarttığım
sardalyayı fırın ızgarasında yapmaya karar verdim. Kılçığını da çıkarmadım.Oldukça güzel pişti.Hatta kılçığı bile yumuşacık oldu. Kuyruğundan tutup ağzınıza atıyorsunuz. Sadece kuyruğu elinizde çöp olarak kalıyor.
      Nasıl mı yaptım.Önce fırının ızgarasını yağladım ve fırını yaktım.Önceden iyice yıkayıp ayıkladığım balıklarımı tabağa alıp üzerlerine zeytinyağı gezdirdim. Arkasından karabiber , kimyon ve tuz serptim. Kimyon balığın iyi pişmesini sağlıyor. Kuru bakliyat ( fasuye , nohut , yeşilmercimek v.s.) yaparken de kimyon kullanıyorum. Böylece haşlama suyunu dökmeme gerek kalmıyor.Kimyon yiyiyeceklerin gazını alıyor. Şimdi de haşlama suyunun renginin koyu olduğunu söyleyeceksiniz. Ona da çözüm buldum.Bir iki damla limon sıkarsanız yemeğiniz göze de hitap eder hale geliyor rengi açılıyor.
    Gelelim sardalyalara sardalyaları teker teker ızgaraya sıraladım.Fırının tepsisini su ile doldurup fırının altına sürdüm.Onun üzerine de ızgarayı yerleştirdim.Su sardalyenin kurumamasını sağladı .Arada fırının kapağını açıp fırça yardımıyla sardalyaları yağladım.Oldukça pratik bir pişirme yöntemi eviniz de kokmuyor.Ben limon sıkmayı unuttu.Fakat siz zeytinyağının içine bir iki damla limon sıkarsanız balığın kokusunu alır. Karabiber de balığın kokusunu alıyor.
     Afiyet Olsun.