28 Kasım 2014 Cuma

HAŞHAŞLI BÖREK, BÜKME TARİFİ haşhaş ezmesi hangi hastalıklara iyi gelir

dinamik123.blogspot.com
 Öncelikle belirtmek isterim ki bu böreği yemeğe doyamayacaksınız.Bu yüzden tarifi bol tutmaya çalışıyorum.Emin olun ki böreğiniz ertesi güne kalmayacaktır.Çünkü bükmeyi yiyip de beğenmeyene rastlamadım.
 Ayrıca haşhaş her derde deva bir o kadar da lezzetli bir gıda.Ağrı ve öksürük kesici etkisi var. Kabızlık ve tasiyon dümesine yardımcı (sarı haşhaş) .Siyah haşhaş ise sağlığın birebir dostu.Kalp ve damar sertliğine iyi gelir.İnsanı tok tutar.


MALZEMELER


  • 850gr un
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 kase ezilmiş haşhaş
  • 500 gr.peynir yada istediğiniz bir harç patates kıyma
  • Yarım demet maydanoz
  • Susam  , çörekotu, tuz
  • Karabiber, kırmızı biber, kimyon

 YAPILIŞI

  Un, su, 1 tatlı kaşığı sirke ve tuz ile yoğrulur. Yumuşak bir hamur elde edilir. Üzeri bir havlu ile kapatılıp iç harcı hazırlanır.Kıymalı yapacaksanız önce soğan doğranıp içinde bir kahve fincanı yağ bulunan tavaya atılıp biraz karıştırılır.Ardından kıyma eklenir.İyice pişirilir. Kıyma kaşık ile iyice ezilerek pişirilir. İstenilen kıvama gelince tuzu , karabiberi , kimyonu , kırmızı biberi ve ince doğranmış maydanoz katılıp ocağın altı kapatılır. Soğumaya bırakılır.Patates ise önce haşlanır ve ardından aynı işlemler yapılır.Peynirli yapacaksanız peynir iyice ezilerek ince kıyılmış maydanoz ile iyice karıştırılır.
  Hamur geniş bir tezgahta incecik açılır.Üzerine ezilmiş haşhaş yağ karışımını sürüp iyice dağıtın.Ardından hamuru ellerinizle açabildiğiniz kadar açarak inceltin sonra bir ucundan hamurun ortasına kadar katlayın sonra diğer ucundan katlanmış hamura tekrar haşhaşlı yağı sürdükten sonra katlanmış hamurun üzerine katlayın yine haşhaşlı yağı hamurun üzerine sürün.Dikdörtgen bir hamur elde etmiş olacaksınız.Bu kez diğer uçları hamurun ortasına kadar katlayarak aynı işlemi uygulayın.Yani hamuru her katlayışta haşhaşlı yağ sürün.En son küçük kare bir hamur elde edilmiş olacak.Bu hamur bıçakla 20 parçaya ayrılır.Herbir parça alınıp oklava ile açılır ve içine harç konup iki ucu katlanır ve kapatılıp yağlanmış tepsiye sıralanır.Üstlerine önce yoğurt sürülür.Ardından sıvı yağ gezdirilir.Susam çörekotu serpilip önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40dk pişirilir.
  AFİYET OLSUN.