26 Kasım 2014 Çarşamba

Nefis Sütlaç Tarifi

dinamik123.blogspot.com

MALZEMELER:

1 su bardağı pirinç            
1 litre süt
1 su bardağı şeker
   tarçın
1 paket vanilya

YAPILIŞI:

Pirinç  iyice yıkanır ve 1 su bardağı  su ile pişirilir. Pirinç suyunu çekince süt ilavesi ile pişirilir. iyice pişip üzeri kaymak bağlayıp puding kıvamına gelince toz şeker ilave edip bir müddet daha pişirilir.Ateşin altı kapatılıp sütlaç kaselere boşaltılır.Üzerine tarçın serpilir.

PAZI DOLMASI TARİFİ VE HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELDİĞİ

dinamik123.blogspot.com
  Dünyanın en sağlıklı yiyecekleri arasında bol vitamin, mineral ve kalsiyum barındıran pazı kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlıyor.Lif vesirinjik asit barındırdığı içinkan şekerini düzenler.Diyabet riski taşıyan ve diyabet hastalarına önerilir.Kanser önleyicidir. Özellikle kolon kanserini önler.Lutein ve antioksidan bakımından zengindir .Bu da göz sağlığı için çok önemlidir. Gözleri kuvvetlendirir.Demir bakımından zengindir ve kansızlığa ve dolaşım sistemine faydalıdır.Deri ile ilgili basur yanı v.s. de haşlaması yapılıp üzerine konur.İdrar yollarında yanma şikayetini azaltıp idrar söktürür.Beyin ve sinir sistemini güçlendirir.Hamile olanlar yerse doğacak çocukta omurga çıkıklığı riskini azaltır.Balla karıştırıp saç çıkmayan yere sürülürse kelliğe iyi gelir.Öksürük ve kabızlığa iyi gelir.İştah açar.Tüm bu bilgilerden sonra gelin pazı dolmamızı yapalım.

MALZEMELER


  • 1 demet pazı                        


  • 1 kahve fincanı ince bulgur
  • Yarım limon
  • 1 küçük soğan
  • 250gr. çift çekilmiş kıyma
  • 5-6 dal maydanoz
  • 1çay kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • tuz,kimyon, karabiber

YAPILIŞI

Pazı iyice yıkanır. Tencereye su konur ve kaynatılır.Pazılar kaynar suya sokup çıkarılır.İç harcı için gerekli diğer bütün malze
meler karıştırarak yoğrulur. Pazılar ortadan ikiye ayrılıp içine harçtan konup önce sağ sonra sol taraf içe katlanır ve ileri doğru sarılıp tencereye sıralanır.Üst üste tencerenin genişliğine göre  iki ya da üç  sıra olur.Tencerenin en Üzerine yarım halka şekilde kesilmiş limon dilimleri konup üzerine  yarım su bardağı su dökülür.Ocağın altı açılır.Su kaynamaya başlayınca ateş kısılır ve dilerseniz yağda kavrulmuş  salça eklerseniz daha lezzetli olur.
 AFİYET OLSUN.

TENCEREDE MISIR PATLATALIM

 dinamik123.blogspot.com

 Önce geniş en büyük boy  çelik tencere harlı ateş üzerine koyun.İki yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin ve bir müddet sonra bir çay bardağı mısır ve üzerine bir tutam tuz serpin.

  Tencerenin kapağı kapatılıp tencere sağa sola hafif sallayın.Ateş iyice açık olmalıdır.Yoksa mısırlar patlamaz.Bir müddet sonra mısır patlamaya başlayacaktır.Patlama sesi kesilince ocağın altı kapatılır 5 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak bekletilir tencerenin sıcağı ile patlamayan mısırlarda patlayacaktır.
 Süre sonunda patlamış mısır tabağa alınır.
 Mısır yüksek ateşte iyi patlar bazıları kısık ateşte iyi patladığını söyleseler de inanmayın.