22 Ocak 2015 Perşembe

Firik Pilavı


 Firik buğday sararmaya yakın yeşil iken biçilip yakılır.Bu nedenle güzel  isli bir tadı vardır.Yakılınca yeşil olduğu için yanmaz bir nevi tütsülenir.Sonra kabukları soyulup firik olur.

Malzemeler :                            
Firik Pilavı 

  • 1 su bardağı firik bulguru
  • 1/2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 kuru soğan 
  • 1 büyük domates 
  • 1/2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 yemek kaşığı biber salçası 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 3 su bardağı su veya et suyu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • tuz
  • karabiber 

Yapılışı : 

  Tencereye yağı koyun ve eritin .ince doğranmış soğanı ilave edip karıştırın.  iyice pişirin. 
  Domatesin çekirdeğini çıkarıp kabuğunu soyup küp küp doğrayın ve soğana ekleyin.Salçayı ekleyerek karıştırın. 
  Bulgurları ve nohutu ilave ederek karıştırarak pişirin. 
 Son aşamada suyunu yavaşça ekleyip tuz ve karabiberi serpin ve kapağı  kapalı kısık ateşte pişirin.Ateşin altını kapatıp birkaç dakika demlenmeye bırakın. Servis tabağına alıp sıcak servis edin. 
   

Ezogelin Çorbası , Lentil soup




Ezogelin Çorbası,   dinamik123.blogspot.com 

Malzemeler : 

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım su bardağı kırık pirinç
  • 1 Türk kahvesi fincanı bulgur ( küçük boyutta olanı tercih edin.)
  • 1 Kuru soğan 
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası 
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 6 su bardağı su 
  • 2 diş sarımsak 
  •  Pul biber 
  •  Bir çay kaşığı kuru nane 
  • 1 çay kaşığı tuz 

Yapılışı : 

  Daha çabuk olması için düdüklü tencere kullanın. Tencereye mercimek , pirinç,  bulgur , su ve sarımsağı koyup ağzını kapatarak pişirin.
   Küçük bir tavaya yağları koyup ısıtın. İncecik doğranmış soğanları ekleyerek soğanlar pembeleşinceye kadar iyice pişirin. Soğan pişince salçaları ve pul biberi ilave edip karıştırarak pişirin.En son naneyi ekleyip ocağın altını kapatın. 
    Tencerenin kapağını açıp hazırladığınız salçalı karışımı karıştırarak ilave edin. Çorbayı 10 dk daha kısık ateşte pişirip 20 dk. dinlenmeye bırakın. 
  Çorbanız servise hazırdır. 
 Afiyet olsun......
Lentil Soup with rice