6 Şubat 2015 Cuma

Zeytinli Çiğ Köfte Tarifi ( 25 dakikada hazır)


 Oğlum oldu olası zeytinli poğaça sever. Benden hep zeytinli poğaça istediği için bugün yine çok sevdikleri çiğ köfte yapacaktım ve neden zeytinli olmasın dedim. Kolları sıvayıp işe koyuldum.Gerçekten de çok güzel oldu. Hem güzel hem de pratik. Çocuğunuz zeytin yemiyorsa hiç üzülmeyin. Çiğ köfte için çiğköftecinin yolunu tutan çocuklar buna bayılacaklardır. Bu tarifi başka biryerde bulamazsınız ne de olsa benim icadım.

  Malzemeler :                    
Zeytinli Çiğ köfte 

  • 2 su bardağı ince bulgur 
  • 1 orta boy domates 
  • 1 adet kuru soğan 
  • yarım demet maydanoz 
  • 1 sivri biber ( küçük )
  • 1 su bardağı zeytin veya 1 kahve fincanı zeytin ezmesi. 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası 
  • 1 yemek kaşığı isot            
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi 

Yapılışı : 

  1. Domatesin kabuğunu soyun robotun içine doğrayın ince bulgurla beraber çekin ve 15 dakika dinlenmeye bırakın. Bu sürede bulgur kabaracaktır  arada birkaç defa robotu kısa süreliğine çalıştırın.
  2. Soğanın kabuğunu soyup dört parçaya ayırın.Maydanozu yıkayıp ayıklayın soğanla birlikte robota ekleyin iki dakika robotu çalıştırın.
  3. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartın.Diğer tüm malzemeleri ilave edin ve birkaç dakika daha robotu çalıştırın. 
  4. Harcı elinize alıp köfteler yapmaya çalışın.Eğer dağılmıyorsa olmuş demektir.
  5. Marul yaprakları ve limonla servis edin.
UYARI : Fotoğraf ve sayfa kopyalanamaz. İsim hakkı saklıdır. 

Kornişon Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır?

  Turşunuzun güzel kütür kütür olmasını istiyorsanız aldığınız malzemeden kullandığınız suya kadar dikkat etmelisiniz. Sebzeleriniz taze, sert , ezik ve çürüğü olmayan sebzeler olmalıdır. Kullandığınız suyu da kaynak suyu kullanmanızı tavsiye ederim.Tuz oranını fazla kaçırırsanız turşunuz erir.Tüm incelikleriyle turşu tarifim aşağıdadır.

Bir Litrelik Kavanoz için  Malzemeler : 

  • 1 kilo kornişon Salatalık 
    Salatalık, Kornişon Turşusu 
  • Kaynak suyu
  • 4_5 çorba kaşığı kaya tuzu 
  • 10 diş sarımsak 
  • 2 çay bardağı sirke
  • 10 dal maydanoz 

Yapılışı :

  1. Taze ,sert yapılı ,küçük boy ve aynı kalınlıkta salatalık. Özellikle kornişonun ezik , çürük ve küflü olanları ayıklayın.
  2. İyice yıkayın.Üzerinde çamur , toprak v.s. kir kalmamalı.
  3. Salatalıkları kavanoza güzelce dizin.
  4. Üzerine tuzu serpin.
  5. Sarımsakları yerleştirin. 
  6. Sirkeyi içine boşaltın.
  7. Suyu salatalıkları kapatacak şekilde doldurun. 
  8. En üste maydanozu koyun.Kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
  9. Tezgah üzerinde düz bir zeminde iki gün bekletin.
  10. Serin bir yere alıp dört ,beş hafta bekletin.