23 Aralık 2014 Salı

Pırasa Tarifi ve Pırasanın Faydaları , leek

dinamik123.blogspot.com


         Pırasa özellikle böreklerde yemeyi çok sevdiğim bir sebze.Soğana alternatif bir sebze ve bir o kadar  da sağlıklı bir gıda.Öncelikle sizlerle pırasanın faydalarını paylaşmak istiyorum.
Limonlu Pırasa
       Öncelikle diyet yapanlar için eşi bulunmaz bir sebze.Bir adet pırasanın kalori değeri yalnız 50kalori. Lif zengini,içerisinde A ,C, K ve B6 vitamini barındırmakta olup , demir , manganez gibi mineraller de ihtiva eder. Bildiğiniz üzere K vitamini kemik sağlığı için çok önemli bir vitamin. Yüksek oranda sodyum içermesi nedeniyle pırasa yediğiniz gün sodyum yönünden fakir bir beslenme uygulamanız gerekmektedir.Bu da dikkat edilecek noktadır.
Pırasa Tarifi
       Pırasa yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olup bioaktif folat içerir.Folat gebelik dönemi için gereklidir. Kalp damar hastalıklarının önünü açan homosistein adlı aminoasidin seviyesinin düşmesini sağlar.Antioksidandır. İçinde bulunan Lutein ve zeaxanthin göz hücreleri ni oksidadif strese karşı korur.Katarakt riskini azaltır.
        Bunca faydası olan pırasayı sofralarımızdan eksik etmemekte fayda var.Gelelim limonlu  bol vitaminli, çabucak pişirebileceğiniz , kolay pırasa tarifimize:

Malzemeler:

1 kg. pırasa
2 küçük havuç
1 kuru soğan
1 limon
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 kaşık pirinç   (isteğe bağlı)
tuz

Yapılışı:

Tencereye yağ dökülüp ısıtılır. Küp küp doğranmış soğan katılıp karıştırılır.Doğranmış havuçlar eklenip sotelenir.Ardından bir cm uzunluğunda doğranıp , su dolu kapta iyice yıkanıp suyu süzülmüş pırasalar ilave edilip karıştırılarak pişirilir.En son pirinç ilave edilip, Bir limon suyu dökülüp ağzı kapatılara kısık ateşte kendi suyu ile pişirilir.Dilerseniz üzerine karabiber serpebilirsiniz.Şimdiden afiyet olsun.Sağlılı günler dileğiyle....