8 Aralık 2014 Pazartesi

SELE ZEYTİNİ YAPIMI Videolu anlatım

Pazarda dolaşırken gözüme bitmek üzere olan ham siyah zeytin ilişti.Bir bayan büyük bir poşetle bu zeytinden satın aldı baktım bana yetecek kadar vardı.Kalanın hepsini ben aldım.
  Eve geldim ve işlerim biter bitmez zeytini aldım bir güzel tuzladım. Yavaş yavaş kara suyunu bırakıyor.Neyse size tarifini vereceğim. Zeytin almadan önce kaç günde olduğunu sormanızı tavsiye ederim.Benim evde zeytinim vardı.Bu yüzden bir haftada olanı değil de 20 günde olanı aldım.Ayrıca tuz oranını da fazla kaçırmayın.Eğer fazla tuź eklerseniz zeytininiz eriyecektir.

MALZEMELER

1kg siyah zeytin
1 çay bardağı kaya tuzu
Büyük bir poşet

YAPILIŞI:

Zeytini ayıklayın içinde çürük ve bozuk olanları atın .Önce poşetin tabanını tuzlayın bir avuç zeytin koyun üzerine yine tuz serpiştirin.yine zeytin, sonra üzerine tuz bu şekilde zeytinleri bitirin ve en üstü tekrar tuzlayın.Buradaki amaç her bir zeytin tanesinin tuzlanması.Poşetin ağzını sıkıca bağlayın.Bıçak yardımıyla poşetin altında ve üzerinde acı suyun akması için delik açın.Fırın tepsisinin içine ayaklı tel ızgarayı koyun onun üzerine de poşeti yerleştirin .Zeytin poşetinin üzerine de içi su dulu 3 litrelik bidon yada başka bir ağırlık koyun ve her gün poşeti alt üst ederek çevirin .Zeytin olunca kavanozlara boşaltıp buzdolabında saklayın.Yiyeceğiniz kadarını alıp yıkayın kaseye koyup üzerine zeytinyağı ile limon gezdirin.
   Evinizde kanca varsa poşeti kancaya asıp altına  kara suyun akması için tepsi yerleştirerek de yapabilirsiniz.Ben bu şekilde yapıyorum.Şimdiden afiyet olsun.