28 Ocak 2015 Çarşamba

Haşhaşlı Lokma Tatlısı Tarifi



    İzmir 'de nerdeyse her hafta sokakta lokma dağıtan arabalar vardır. Bu İzmirde bir gelenektir. Lokma almak için herkes sıraya girer. Lokmacı makineyi andıran hızıyla çarçabuk lokmaları kızartıp geniş bir siniye alır ve o soğurken içi kızgın yağ dolu kaba lokmaları sıkar ve 1 ya da 2 dakika sonra sinideki lokmaları tabaklara dörder adet koyup üzerine şerbet gezdirdikten sonra tarçın serpip sıradaki halka dağıtır. İşte haşhaşlı lokmam

Malzemeler :                            
Haşhaşlı Lokma m

  • 6 su bardağı un 
  • 1 yemek kaşığı kuru maya 
  • 4 su bardağı su 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı haşhaş

Şerbeti için : 

  •  3  su bardağı şeker
  • 2 ,5 su bardağı su
  •  Bir dilim limon

Yapılışı : 

   Ilık su ile mayayı ve şekeri bir güzel karıştırın. Sıcak bir yerde kabarması için bekleyin.Suyu yarım bardak kullanın . Karışım bardağın ağzına kadar kabarınca olmuş demektir.
   Unu eleyip ortasını açın mayayı ve suyu ekleyip karıştırın. Kek hamuru kıvamında bir hamur elde edin. Hamuru karıştırırken mikser kullanmanız kolaylık sağlar. Haşhaş ekleyin karıştırın.Hamuru sıcak bir yere alıp üstü örtülü olarak mayalanmaya bırakın. Yaklaşık 1 ya da 1.5 saat odanın sıcaklığına göre mayalanma süresi değişecektir. Hamur kabarınca mayalanmış demektir. 
   Derince bir tencereye bol sıvı yağ koyup ısıtın. Yağ kızınca elinizi ıslatarak hamurdan alıp şekil vererek kızgın yağda altını ve üstünü iyice kızartın. 
  Kızarttığınız lokmaları delikli kepçeyle bir kaba alın.Üzerine şerbet gezdirin.
  Ne kadar iyi kızartırsanız o kadar güzel
Haşhaşlı Lokma 
olacaktır. Çıtır olması için şerbeti fazla kaçırmayın derim. Yoksa yumuşayacaktır. Hatta şerbet dökmeden de yiyebilirsiniz. Bazı sabahlar kahvaltıda şerbetsiz iyi gidiyor.
    
  
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder