21 Aralık 2014 Pazar

İrmik Helvası ,çam fıstıklı /semolina dessert with pinon

 Bugün sizlere dumanı üzerinde çam fıstıklı irmik helvası yaptım.Şekerin zararlı etkisini düşünerek şeker miktarını 1.5 bardak olarak ayarladım. Eşim tatlı sevmesine rağmen yadırgamadı.Güzel olmuş dedi.Daha önceden iki su bardağı şeker kullanıyordum.Bir diğer nokta da çam fıstığı çabuk pişiyor.Bu nedenle fıstıkları sonra ilave etmenizi tavsiye ederim.                  
İrmik Helvası

 Gelelim çam fıstığının faydalarına :yapısında bulunan linoleik asit , vücutta oluşması muhtemel birçok zehir için  ,panzehir özelliği taşır.Pankreas hastalıkları ile romatizmanın tedavisinde kullanılır. Tüberküloz ve aneminin gelişmesini engeller.Damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon, siroz ve mide tedavisinde kullanılır. Kalp hastalıklarında faydalıdır. Ruhi çöküntüyü giderir.Cinsel istekleri artırır.Bronşit ,verem  , akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Günde 25 gr dan fazla yenilmemelidir.Bu da yaklaşık 2 yemek kaşığıdır.
Gelelim helvamızın tarifine:

MALZEMELER :                
İrmik  Helvası 


  • 2 su bardağı irmik
  • 3 su bardağı su
  • 1 1/2 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı tepeleme
  • 130 gr tereyağı

YAPILIŞI :


  1.    Kapaklı bir pilav tenceresine Tereyağını koyup ocağın altını açın.
  2. Tereyağı eriyince irmiği ekleyip yaklaşık 15 dk. çevirerek kavurun.
  3. Fıstıkları atıp bir 15 dakika daha karıştırarak kısık ateşte kavurun.
  4. İrmik kavrulurken başka bir tencereye su ve toz şekeri ekleyip kaynayıncaya kadar ısıtın ve kaynayınca ocağı kapatın. 
  5. Karıştırarak şekeri iyice eritin.Bu şekerli suyu irmiğe yavaş yavaş ekleyerek karıştırın ve kapağını kapatın. Ocağın altınıda kapatıp dinlenmeye bırakın.15 dakika sonra servise hazırdır.Tabağa alıp üzerine tarçın serpin.

 Afiyet olsun.
 İrmik helvası Isparta da çok meşhurdur.Özellikle ramazan ayında sokakta kazanlar içinde satılır.Düğün yemeklerinde de tatlı olarak irmik helvası sofraya gelir.
 İzmir de cenaze evi tüm komşulara çam fıstıklı helva dağıtır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder