17 Aralık 2014 Çarşamba

Taze Barbunya Tarifi ,resh red mullet, kidney bean.

      Barbunya cilt lekeleri ile savaşan ,vücudun gelişimini ve onarımını destekleyen protein deposu bir gıdadır. B9 ve C vitamini ile demir ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. B5 vitamini ve kalsiyum içeren ve lif açısından zengin olan barbunya kemikleri güçlendirir.Vücuda güç ve enerji vererek, bedensel ve zihinsel yorgunluk u giderir.Böbrek kumu ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. Sinirleri kuvvetlendirir ve kalp çarpıntısını giderir.Romatizma ve siyatik şikayetlerini azaltır.Şeker hastalarına faydalıdır.Kandaki şeker miktarını düşürür..Böbrekleri kuvvetlendirir.Pürüzsüz ve parlak bir cilt için birebirdir. sevmeyene hiç rastlamadım.Hem et sevenlere, hem de ot sevenlere hitap ediyor.Balık sevmem, mantar sevmem, bezelye sevmem, brokoli sevmem,diyeni duydum.Ama , barbunya sevmem diyeni hiiiçç duymadım.Bu gün ne yapsam ikilemine düştüğümde hemen barbunyaya sarılıyorum.Bu nedenle bir on kilo alıp ,ayıklayıp ,yarım kiloluk poşetlere doldurup dondurucuya atıyorum.Barbunya pişireceğim zaman da hemen koşa koşa dondurucuya gidiyorum ve Poşetimi alıp hemen yemeğimi yapıyorum.Bu kadar kolay.Hiçbir işlem gerekmiyor.Tek dikkat edilecek nokta.Dolaptan çıkardıktan sonra buzunun çözünmesini beklememek.Gelelim tarifine:

MALZEMELER:


  • 400 gr. barbunya    


  • 1 küçük soğan
  • 1 patates
  • 1 küçük havuç
  • 1/2 Kırmızı biber
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Çay kaşığının ucuyla karabiber
  • 1/2 Çay kaşığı pul biber

YAPIMI:


  1. Tencereyi ocaya koyup yağı ekle ve ısıt.
  2. Yağ ısınınca ince doğranmış soğanları ekle ve karıştır.
  3. Ardından sırayla önce patatesi, sonra barbunyayı ve en son doğranmış havucu ekle ve karıştırarak sotele.İyice kavur.
  4. İyice pişirin ki su ekleyince uzun süre pişirmek zorunda kalmayın.İnce doğranmış taze kırmızı biber  (önceden doğrayıp poşete koyu dondurucuya atarsanız kolaylık olur.Kışın elinizin altında bulunur.)ekle biraz daha çevirdikten sonra pul biberini,tuzunu, karabiberini, ekle .
  5. Son olarak  Salça ekleyip iyice karıştırdıktan sonra 2 su bardağı ılık su ekleyip karıştır ve kapağını kapatıp pişir.Barbunya yumuşayınca pişti demektir.
  6. Yarım saat demlenmeye bırakın.
Afiyet olsun.
Diğer yemek tariflerimde görüşmek üzere HOŞÇAKALIN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder