11 Aralık 2014 Perşembe

Boza nasıl yapılır , sağlık için faydaları nelerdir?

dinamik123.blogspot.com
   Boza B gurubu vitamin kaynağı olarak cilt sağlığını ve tırnakların kırılmamasını sağlar. Sinirleri dinlendirir. Zihni açar. Emziren annelerde süt yapımını artırır. Nitrozamin gibi kanserojen maddelerin vücuttaki oluşumunun önlenmesine yardımcı olur.İçerdiği aktif mayalar faydalı bakteriler sayesinde probiyotiktir. Birçok enfeksiyona karşı bünyeyi dirençli kılar.Yararlı bakterilerle vücudun direncinin güçlenmesini sağlıyor.
   Zengin protein  ve B vitamini içeriğiyle gebeler ve sporcular  için çok faydalıdır. Mayalanınca oluşan laktik asit hazmı kolaylaştırır, bağırsak Florasını düzenler.Kalsiyum , demir, fosfor, sodyum, tiamin , niasin , riboflavin bakımından zengindir. Öksürük tedavisinde kullanılan boza sıvı ekmek olarak adlandırılır.Yapımı aşağıdaki gibidir :

MALZEMELER :                           
Boza Tarifi

  3 Su  bardağı  bulgur
   2,5 su bardağı şeker
  1 paket vanilya
   1 çay bardağı boza (mayalamak için )

  YAPILIŞI :

 Bulgur bol su ile  bir gece veya 4 ,5 saat bekletin. Ezilinceye kadar haşlayın blenderdan geçirin ya da tel süzgeçten geçirin. 4 kaşık şeker ve maya olarak bir çay bardağı boza karıştırın.Ilık bir yerde 3 gün mayalanmaya bırakın. Boza koymadan 6 günde mayalanır. Mayalanma süresince sık sık karıştırın.Aksi durumda boza acıyacaktır.İstenilen ekşiliğe gelince şekerin tamamı ve vanilyayı ekleyin.Karıştırıp cam bir şişe de ya da Sürahi de buzdolabında saklayın.Tarçın serperek tuzsuz sarı leblebi ile ikram edilir.
  Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder