21 Ocak 2015 Çarşamba

Zeytinyağlı Poğaça Yapılışı






Zeytin yağlı Poğaça 

Malzemeler:                                                

  • 1 oda sıcaklığında yumurta (akı peynire, sarısı üzerine)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 1/2 su bardağı zeytin yağı ile tereyağı karışımı
  • 4 su bardağı un 
  • 300 gr. peynir
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz.  
   

Yapılışı:

 Geniş bir kaseye un eleyin ortasını açarak yağ , yoğurt , kabartma tozu,tuz koyup karıştırarak yoğurun.Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde etmelisiniz.Yoğurdunuz sulu ise un az gelecektir o zaman biraz daha un ekleyebilirsiniz.
  Hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlayın.Yuvarladığınız hamurları avuç içinde ya da oklavayla açıp içine bir tatlı kaşığı kadar peynirli harç (peyir , doğranmış maydanoz ve yumurta akı karışımı)konup istediğiniz şekilde kapatın.Sararak da kapatabilirsiniz.
  Tepsi yağlanır ve yaptığımız poğaçalar aralarında boşluk kalacak şekilde dizilir.Üzerine yumurta sarısı bir çay kaşığı sıvı yağ ile karıştırarak fırça yardımı ile sürülür.
  Üzerine susam ve çörek otu serpebilirsiniz.Yumurta sarısına sıvı yağ eklememizdeki amaç poğaçanın daha parlak ve güzel görünmesini sağlamak.Ayrıca poğaçanın daha iyi kızarması için yumurta sarısına bir iki damla pekmez eklenir.Özellikle fırınınızın üstü iyi pişirmiyorsa.Eğer fırınınızın üstü iyi pişiriyor, altı az pişiriyorsa kesinlikle pekmez eklemeyin.Yoksa poğaçanın üzeri yanacaktır.Yani üzeri çok koyu renk olacaktır.Bunu fırınınıza göre ayarlamanızı tavsiye ederim.
   Ailenizle sıcacık yuvanızda daha nice poğaçalar yemeniz dileğiyle.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder